דייר מוגן: המדריך המלא
על פניו, כאשר אנחנו רוכשים נכס ומחליטים להשכיר אותו לגורם כזה או אחר, אז יש לנו זכויות מלאות עליו. אך יש דרכים כיצד אנחנו יכולים להתמודד עם השוכרים, מי שנקרא בעגה המקצועית, דייר מוגן.
מי זה דייר מוגן ואיך מתמודדים איתו?
כפי שאנחנו יודעים, לא מעט אנשים נוהגים לשכור נכסים, בין אם מדובר בדירות ובין אם מדובר בכנסים עסקיים. חלק מהם מצויים במה שנקרא "דיירות מוגנת", כלומר, מצב בו הם יכולים להתגורר או להשתמש בנכס לצרכים עסקיים מבלי שהשוכר יכול להוציא אותם באופן חד צדדי ממנו, אלא בתנאים מסוימים. אותם תנאים קובעים מתי ניתן לבצע פינוי דייר מוגן מהדירה.
לא כל שוכר נמצא תחת "דיירות מוגנת", אלא רק מי שחתום בהסכמי שכירות ישנים, אלה נוצרו מתוך גישה חברתית שאומרת, שכל חברה חייבת להעניק גג לאנשים שאין ברשותם לרכוש נכס ולכן, נקבע כל עוד הם עומדים בתנאים, הם לא יכולים לאבד את מקום מגוריהם או את בית העסק שלהם. מצד שני, מאחד והמחוקק לא רצה לפגוע בעלי הנכסים עצמם, אז נקבעו תנאים מתי הוא יכול לפנות דייר מוגן מהנכס.
מתי ניתן לפנות דייר מוגן?
ישנם כמה כללים מתי ניתן לפנות דייר מוגן מהנכס, הנה מספר דוגמאות:
- אי תשלום באופן סדיר
- אי קיום תנאי השכירות כפי שנקבע בין השוכר למשכיר
- נזק שנגרם לדירה על ידי השוכר או קרוביו
- שימוש לצרכים לא חוקיים בנכס
- אם הדייר או מישהו מקרוביו, מטריד את השכנים בצורה כזו או אחרת
- השכרה של הנכס על ידי הדייר באופן לא חוקי (יוצר לעצמו רווח על חשבון המשכיר)
- הנכס דרוש עבור הבעלים שלו, והוא הודיע לו על כך, בכתב, מספיק זמן בשביל שיוכל להתארגן על נכס חלופי.
חשוב להדגיש, התנאים לפינוי דייר מוגן מבית עסק, מעט שונים, ומתייחסים בין היתר גם להיבט הציבורי של הכנס והצורך של המדינה או הרשות המקומית בנכס עצמו או בשטח הקרקע עליו הוא יושב.