מהי ליטיגציה מסחרית ואזרחית?
בישראל של היום, כמעט ואין אדם שאינו נזקק בשלב כזה או אחר לשירותיו של עורך דין. בין אם מדובר באדם פרטי, משפחה או חברה מסחרית, רובנו ככולנו נזדקק לייצוג של עורך דין כדי לבצע פעולות שונות – לרוב רכישות גדולות כאשר מדובר באזרחים, או ייעוץ משפטי כאשר מדובר במגזר העסקי. עם זאת, עורך דין שי סולטן מסכים כי ישנו הבדל תהומי בין עורך דין המבצע עבורנו פעולות יומיומיות ובין עורך דין המייצג אותנו בבית הדין, וזוהי בדיוק משמעותו של המושג ליטיגציה – מסחרית או אזרחית.
אז מה בדיוק ההבדל בין השניים, ומה חשוב לדעת בתחום? לפניכם מדריך ראשוני מקוצר למתחילים.
מהי בכלל ליטיגציה?
אנשים הזקוקים לייצוג של עורך דין לצורך ליטיגציה, נדרשים לכך לשם אחת משתי הסיבות הבאות: הגנה במשפט שבו הם הנתבעים, או לחלופין ייצוג את עמדתם בתור התובעים. ליטיגציה משמעה למעשה ייצוג במעמד בית המשפט עצמו, ממש כשם שאנו מכירים בסרטים ובסדרות השונות. על פי רוב, נהוג לחלק את התחום לשני סוגים שונים – ליטיגציה מסחרית וליטיגציה אזרחית, כפי שיורחב בהמשך.
מה חשוב לזכור כשמחפשים עורך דין לצרכי ליטיגציה?
אם בחיפוש אחר עורך דין לצרכים יומיומיים נידרש לאדם "תקתקן" בעל כישורי הנעת תהליכים ואפילו קשר ישיר עם משרדי ממשלה וגופים שונים, הרי שבייצוג במעמד בית המשפטי נזדקק לאדם בעל כושר שכנוע ויכולות רטוריות בעלות רושם רב, וכמובן רצוי שיהיה לעורך הדין גם מוניטין וניסיון מוכח בהצלחות בתחום בעבר. מעבר לכך, חשוב מאד שהוא או היא יהיו בקיאים מאד בחומר הספציפי שעליו התביעה, ויתמצאו בחומרים המשפטים של התביעה עד לאחרון הפרטים בה.
מה ההבדל בין ליטיגציה מסחרית לליטיגציה אזרחית?
אם בליטיגציה מסחרית הדגש יושם יותר על דיני חברות, מס וקניין, הרי שבמקרים של ליטיגציה אזרחית יהיה צורך ספציפי להתמחות בתחום שבו עוסקת התביעה: ירושות ודיני משפחה, נזיקין, רשלנות רפואית ועוד ועוד. לכן, לפני שפונים לקבלת שירותי ליטיגציה אזרחית או מסחרית, חשוב מאד לבדוק האם עורך הדין שאתם בוחרים בו אכן מתמחה באופן ספציפי לתחום שלו אתם זקוקים. הבחירה בעורך הדין הנכון היא למעשה המשמעותית ביותר שתעשו לפני המשפט, והיא עשויה להכריע במידה רבה בשאלה האם תנצחו במאבק המשפטי או לא.